Knooppunt 14 ~ naar Knooppunt 12
Je wandelt naar het witte poortgebouw, verder langs het infokantoor, de abdijgebouwen met o.a. de prelatuur en zo naar de oostelijke poort.
Aan de linkerkant voor het poortgebouw word je ruimschoots geïnformeerd over kruidenverwerking. Rechts zie je het grote gebouw met de kaasmakerij. Volgens de legende en historische bronnen zou Rosse Bruno in de nabijheid van de oostelijke poort opgehangen zijn. Rosse Bruno en zijn vrouw Zwarte Kaat voerden een roversbende aan en vele Kempense dorpen waren beducht voor hun plunderingen en moorden. Zij waren afkomstig van het Helleneind in Bladel (Nl).
Knooppunt 12 ~ naar knooppunt 13
Je wandelt langs de ringgracht en verder langs de vroegere ‘Diepo’.
Achter de ringmuur bevond zich ‘Den Diepo’. In 1794 werd door de Fransen een depot opgeslagen met munitie en oorlogsmateriaal. Het gebouw is eigendom van de familie de Broqueville.
Knooppunt 13 ~ naar knooppunt 5
Steek voorzichtig de Reuselseweg over. Aan de linkerkant zie je het kapelletje van O.L.V. ter Heide. Het werd met zwerfkeien in 1954 opgericht. Deze keien werden afgezet door de oer-Maas en ze bevinden zich in grote getale op het Postelse grondgebied. In vorige eeuwen werden keien uit de Postelse heide gehaald om wegen in dorpscentra te verharden.
De boerderij is eigendom van de abdij. In 1974 werden de twee stallen aan de linkerzijde gebouwd met daarin een carrousel om de vele koeien te melken. Er was ook internationaal veel belangstelling voor het nieuwe concept. De stal rechts werd opgericht in 1991.
Als je het bos aan de rechterzijde gepasseerd bent, merk je al vlug de prachtige, grote schuur. Deze schuur werd voornamelijk gebruikt om er stro en hooi op te slaan. In de jaren zestig was er ook een melkstal waar ongeveer 90 koeien gemolken werden.
Een eind verder op de wandelweg steek je een waterloop over. Het water is afkomstig van het Kempens kanaal en wordt afgetapt bij sluis 1. Het was een initiatief dat genomen werd in 1922 om de Postelse heidegronden te bevloeien. Dichtbij het kanaal was deze gracht acht meter breed en twee meter diep.
De bossen verderop aan de rechterzijde maken deel uit van het Grootbos. Er bevonden zich indrukwekkende bomen. Met een bijl werd er soms twee dagen gekapt om een boom te vellen. In het Grootbos werden de leiders van de Boerenkrijg Corbeels en Meulemans gevangen genomen, in Brussel veroordeeld en in Doornik terechtgesteld.
Knooppunt 5 ~ naar knooppunt 3
In het verre verleden was er hier een kruispunt van belangrijke wegen. Er werden restanten gevonden van een vroegere herberg en een molensteen.
Bij het kruispunt bevindt zich ook de Lange Gracht. In 1612 hadden er zich 2 struikrovers verscholen. Een wagen die wekelijks dienst deed tussen Diest en ’s Hertogenbosch, werd overvallen. De 2 struikrovers werden achtervolgd en bekochten het met de dood.
Op het kruispunt zie je een monument dat herinnert aan de vliegtuigcrash in juni 1944 van een Britse Lancaster. Aan boord bevond zich een zevenkoppige bemanning met als gezagvoerder Mark Davis. Het vliegtuig stortte enkele honderden meters verder neer en veroorzaakte een kuil van 4 meter diep en 10 meter breed.
Je merkt ook de steen waarop NGI (nationaal geografisch instituut) vermeld staat. Het is een triangulatiepunt van het rijksdriehoeksnet, één van de vaste punten voor landmeters.
Je wandelt nu naar links, richting knooppunt 3.
Aan de rechterzijde bevinden zich de bossen van de Koninklijke Schenking, beheerd door de Vlaamse Landmaatschappij. Omstreeks 1847 kwamen de Postelse abdijgronden onder het beheer van een sociëteit. Later werd dat grondgebied gesplitst in 3 seriën. In 1857 kwam de derde serie in het bezit van prins Filips, graaf van Vlaanderen. Prins Karel verkocht vele Postelse gronden in 1961.
Steek voorzichtig de Reuselseweg over naar knooppunt 3.
Knooppunt 3 ~ naar knooppunt 16
In dit gebied kan je nog stukjes restheide vinden. Eeuwenlang heeft de heide in Postel het landschap gedomineerd. De heide werd door menselijke en dierlijke activiteiten in stand gehouden. In vroegere tijden werd in Postel regelmatig een vossenjacht gehouden. Vooral stoere mannen uit Reusel waren experten op dat gebied. Zij vingen de vossen en bij de kippenhouders kregen zij eieren als beloning voor de opruiming.
Knooppunt 16 ~ naar knooppunt 15 ~ naar knooppunt 86 en vervolgens naar knooppunt 14
Je wandelt verder langs de westzijde van de abdij.
Bij Knooppunt 14 bevindt zich Gasthof de Beiaard. In de eerste eeuwen was er een ‘beierd’: een plaats waar passanten terecht konden. De muurankers aan de achterzijde verwijzen naar paardenstallen uit 1680. Kleine woningen in de ringmuur rond de abdij maakten in 1960 plaats voor een restaurant, een groot terras, prachtige zalen en eertijds logeerkamers. Bij de inkom hangen meerdere beiaardklokjes: het oudste dateert uit de 17de eeuw en de andere waren bestemd voor de beiaard van 1947. Met de bouw van de ringmuur en het aanleggen van de slotgracht werd in 1579 een aanvang gemaakt en omstreeks 1610 afgewerkt.
Achter de grote parking wordt het Postelse afvalwater gezuiverd in een rietveld. Dit was samen met het aanleggen van een rietveld bij de Efteling in Nederland een Europees grensoverschrijdend project. Wanneer de weg naar rechts draait, valt de aanplanting van zomereiken op met hun uit kromme takken gevormde kronen. Ook enkele valse acacia’s staan langs de weg. Landbouwers wisten deze ingevoerde bomen te waarderen om hun hard hout, dat uitstekend als weidepaal kon dienst doen. Ook bijen vliegen massaal op deze laatbloeiers om er nectar uit te puren.
De Postelse abdij bevindt zich op een breuk in de aardplaat. Onze voorouders voelden dit aan als een spanningsveld: een energieveld waar bepaalde krachten vanuit gingen. Mogelijk werd het een heidense cultuurplaats. De kerk van de abdij, gebouwd in 1190, is toegewijd aan de H. Nicolaas: een bronheilige die dikwijls een heidense cultus vervangt.
Er zijn meerdere bronnen in de onmiddellijke omgeving. Aan de westzijde van de abdij bevond zich de Heksenberg: er was paardengedraaf zonder paarden, een ree die in een hond veranderde en de Zwarte Madam die over de slotgracht zweefde. Maar de H. Nicolaas is tevens de patroonheilige van de pelgrims, zeker toepasselijk voor de abdij, waar gastvrijheid hoog in het vaandel gedragen wordt. De beiaard in de 17de -eeuwse toren zorgt intussen elk kwartier voor een aangenaam deuntje.
In de onmiddellijke omgeving van belangrijke wegen ’s Hertogenbosch-Leuven en Breda-Keulen, werd in 1140 in Postel een hoeveklooster opgericht door de abdij van Floreffe. Na de stichting van de norbertijnenorde in 1121 in Prémontré kwam de eerste abdij in Floreffe. Daarna volgden abdijen in Antwerpen, Grimbergen, ParkHeverlee, Averbode, Tongerlo en Heeswijk elkaar snel op. Het Postelse hoeveklooster kreeg ten tijde van de aartshertogen Albrecht en Isabella in 1618 een zelfstandig statuut.
Colibrant werd de eerste abt in 1621. In Huyze Colibrant achter het witte poortgebouw bevindt zich het VVV-kantoor. Hier kan je terecht voor informatie over de abdij, wandelingen, fietsroutes, rondleidingen en vele toeristische aspecten.
Na de wandeling kan je in Postel zeker genieten van een abdijbier en lekkere abdijkazen.